DIVERS.se
Dykutfärder med DIVERS.se
Dykutfärder med DIVERS.se
Bua Hamn
Jag har redan läst om er Dykutfärder och vill boka nu.
Återkoppla till Naturen Dykfärder för alla!
Bua Hamn
Jag har redan läst om resan och vill boka nu.
Jag har redan läst om resan och vill boka nu.
Jag har redan läst om resan och vill boka nu.
Hårrek 22
Hårrek 22 är en exceptionellt robust aluminiumbåt med en längd på 7 meter. Denna sjöjeep väger cirka 1,2 ton och är utrustad med en Tamd 31 turbo efterkylare motor (Volvo Penta) med duo prop, vilket gör den kraftfull och effektiv för snabba förflyttningar till dyk och vrakplatser. Konstruerad för att möta utmanande väderförhållanden, erbjuder den hållbarhet och komfort som gör den idealisk för dykning.
Jag har redan läst om resan och vill boka nu.
Dykutflykter
Dykutflykter är till för alla dykare. Oavsett tidigare erfaenheter så vill vi ge alla möjlighet att uppleva dykning på västkusten. DIVERS.se ska främja dykningen och göra dykningen mer tillgänglig. Att hänga med på en dykutflykt med oss ger dig möjligheten att umgås med andra som har samma intresse samt att fräscha upp dina kunskaper och att skaffa dig nya erfarenheter. Dykning är en sport som kräver aktivtutövande för att kunskaperna ska hållas färska och för att du ska känna dig säker under vattnet. Vi vet att det kan vara svårt att komma igång med sitt nya intresse som nycertifierad dykare. Därför erbjuder vi att alla kan hänga med oss på våra dykutfärder!
Allmän information om att dyka i Bua
Bua Hamn
Samling Kl: 8.00 Gemensam lastning av dykutrustning på båten.
Du dyker under eget ansvar.
Vi kommer att göra två dyk. Vi bestämmer dykplats beroende på väder och status.
Anmälan senast enligt event.
Kostnad 1100 kr/person Max 12 dykare.
OBS! Om du inte har egen dykutrustning har du möjlighet att hyra hos oss. Tänk på att boka dykutrustning tidigt för att säkerställa att du få den utrustningen som krävs för dina dyk.
Jag har redan läst om resan och vill boka nu.
Arvaskär
Dykdjup: 0-20 meter
Säkerhet: Strömmar kan förekomma i sundet mellan Arvaskär och Norra Horta (östra sidan av skäret) om man befinner sig utanför berväggen. Det är rekommenderat att gå i land och fästa dykflaggan på den högre delen av ön så att den syns från alla håll. Beskrivning: För ett optimalt dyk väljer man bergsluttningen på nordsidan, då sydsidan är relativt flack och växtligheten kan dölja intressanta formationer bland stenarna. Börja dyket vid klyftan där det sluttar brant ner till 17 meter, och det finns några hålor på 5-6 meters djup som kan utforskas under säkerhetsstoppet. Från klyftan kan man välja att följa branten åt väst, där det går ner till cirka 20 meter, eller åt öst, där det istället blir något grundare. Förtöj båten vid klyftan på norra änden, särskilt om vinden ligger på den sidan. Var uppmärksam på en utstickande berghäll precis väster om klyftan, som kan skada propellern om olyckan skulle vara framme. Om vinden kommer från nordsidan kan man istället lägga båten i den lilla lagunen på södra sidan. Här krävs det att man lyfter motorn innan man glider in i lagunen.
Position: Arvaskär ligger strax söder om Båtfjorden och är lättillgängligt med båt från Bua hamn.
Latitud/Longitud: 57 13 32,46 N – 12 04 54,66 O
Jag har redan läst om resan och vill boka nu.
Fladens grund
Dykdjup: 5–65 meter
Jag har redan läst om resan och vill boka nu.
Grytbådan
Dykdjup: 0-12 meter
Säkerhet: Denna omgivning kan vara intensivt trafikerad av båtar, så se till att ha en tydlig och synlig dykflagga uppe för ökad säkerhet. Beskrivning: Om du simmar rakt västerut i höjd med radarpricken på ön når du efter cirka 70 meter en slänt som sträcker sig från cirka sex meters djup ner till cirka tio meter. Följ denna slänt norrut. Efter ungefär hundra meter gör den en tvär sväng österut och fortsätter cirka 50 meter till. Slänten kan vara otydlig på vissa ställen, men genom att hålla koll på kompassen bör det inte vara svårt att följa den. Norr om Grytbådan finns en platå med snäckskalsbotten och sten, där du kan göra ett fint säkerhetsstopp. Grytbådan kan vara ett snabbt och bra alternativ om sjöförhållandena är något ogynnsamma. Skäret är lagom stort för att ge skydd för båten, samtidigt som det inte är så stort att du inte kan simma runt det för att komma till slänten.
Position: Grytbådan är det första skäret du kommer till om du utgår från Bua hamn.
Latitud/Longitud: 57 14 41,28 N 12 04 46,49 O
Jag har redan läst om resan och vill boka nu.
Fjordskär
Dykdjup: 0-25 meter
Säkerhet: Runt Fjordskär är det under högsäsong mycket båttrafik, särskilt i sundet mellan öarna där dykning brukar starta och avslutas. Det är viktigt att dykflaggan syns väl från alla håll, och det rekommenderas att fästa den i räcket på fyren för ökad synlighet. Beskrivning: En rekommendation är att ankra eller förtöja båten på den grunda sandbottnen väster om fyren, mellan öarna. Härifrån kan du ta ett kort ytsim söderut tills du når den sydligaste spetsen av Fjordskär. Här sluttar det brant ner till cirka 15 meter. Simma åt vänster och gör ett dyk runt hela Fjordskär. Om du simmar motsols kommer du så småningom till en liten öppning i berget där sandbottnen skapar en stig uppåt. Följ denna stig och nå automatiskt ett säkerhetsstopp när du simmar den sista biten tillbaka till båten längs med sandbottnen. Som andra dyk kan du simma åt motsatt håll på bergväggen söder om Fjordskär. Här finns klippskrevor där fisk ofta gömmer sig. Position: Fjordskär ligger nära Kungsbackafjordens mynning och är enkelt att hitta med fyren på ön som tydlig markör på långt avstånd.
Latitud/Longitud: 57 21 05,44 N 12 01 07,89 O
Jag har redan läst om resan och vill boka nu.
Lilleland/Nidingen
Dykdjup: 0- 30+ meter
Säkerhet: Det är vanligtvis stark ström här, så se till att ha rätt utrustning för att kunna märka av båtföraren om strömmen för iväg dykarna för långt. Undvik att gå för nära Nidingen med båten om du inte har koll på farlederna. Det finns grynnor runt revet, så var uppmärksam på din position. Beskrivning: Nidingen utgör en ursvallad ändmorän och liknar praktiskt taget en rullstensås. Det är Sveriges äldsta fyrplats, och genom historien har revet varit fruktat bland sjömän, med över 600 fartyg som har gått på grund här. Även om inte mycket återstår av vraken, kan man fortfarande finna några vrak på de djupare delarna utanför revet. Om du startar dyket vid Lilleland, gör det på den sydöstra delen av revet mot Nidingen. Följ revet på önskat djup och utforska stenarna efter hummer och fisk. Botten planar ut runt 23 meter, och om du vill nå större djup är det viktigt att du har en kompass för att hitta tillbaka. På den nordvästra sidan når du snabbare djup runt 30 meter, men här har sanden täckt över stenarna, och djupare ligger död tång som kväver botten. På den sidan finns det inte mycket att se förutom plattfisk, krabbor och sjöstjärnor. Vanligtvis råder stark ström längs med revet. Strömmarna går åt två olika håll på djupet och i ytvattnet. Du kan dra nytta av detta genom att göra ett driftdyk längs med revet. När du vill vända tillbaka, gå upp grundare och låt strömmen föra dig tillbaka till båten. Position: Nidingen ligger cirka tre sjömil syd-sydväst om Onsalahalvön och Malö. Lilleland fyr reser sig över vattnet vid revets östligaste spets.
Latitud/Longitud: 57 18 21,35 N 11 55 38,48 O
Jag har redan läst om resan och vill boka nu.
Södra Horta
Dykdjup: 0- 13 meter
information kommer inom kort
4 O
Jag har redan läst om resan och vill boka nu.
Norra Ledskär
Dykdjup: 0-25 meter
Säkerhet: Se alltid till att sätta upp en tydlig dykflagga, och var medveten om att det kan finnas ström runt ön. Beskrivning: På Norra Ledskär finns nästan lika många sälar som på Södra Ledskär inom sälskyddsområdet. Närma dig skäret tyst och försiktigt för att inte skrämma bort sälarna. Sydvästra sidan: Välj att gå in på sydvästra sidan i den lilla viken och börja med att ligga still en stund för att förhoppningsvis få se sälar under vattnet. Simma sedan rakt västerut ner till en platå med fin snäckskalsbotten som ligger på cirka 16-19 meters djup. Sväng norrut och följ botten. Här finns gott om större och mindre stenblock att titta in under. Vänd och simma tillbaka till den lilla viken och hoppas på fler möten med sälar. Östra sidan: Östra sidan av Norra Ledskär är grundare, cirka 10-14 meter, och består i norra änden av fin snäckskalsbotten. Här ligger rester av ett gammalt vrak, några rejäla plankor. Längre söderut stöter du åter på flera stora stenblock att utforska. Position: Norra Ledskär ligger strax utanför Ringhals, norr om Södra Ledskärs sälskyddsområde.
Latitud/Longitud: 57 16 21,06 N 12 03 02,04 O
Jag har redan läst om resan och vill boka nu.
Södra Ledskär
Dykdjup: 0-23 meter
Via Inre Skärbuen från 15 maj till den 15 juli pga sälskyddsområde.
Säkerhet: Var försiktig när du navigerar mellan öarna, då det på vissa platser kan vara mycket grunt. Det kan även finnas strömmar, så se till att alltid ha någon kvar på ytan. Beskrivning: Södra Ledskär är ett sälskyddsområde, vilket innebär att man inte får närma sig ön varken över eller under vattnet enligt de datum och regler som anges i sjökort och av Länsstyrelsen. Även utanför skyddsperioden är detta en trevlig dykplats med god chans att se sälar under vattnet. Om du lägger dig på botten mellan de två små kobbarna längst österut och väntar, kan du ha turen att få sällskap av en nyfiken säl. Om du saknar tålamod för detta, kan du ändå ha turen att se sälar simma som torpeder i periferin, även om du kan verka lite farlig i sälarnas ögon. Om du hoppar i vattnet vid det nordöstra skäret hittar du snart en vägg som du kan följa i sydvästlig riktning. Maxdjupet här överstiger aldrig 15 meter, men om du vill ha djupare vatten måste du ge dig ut på den flacka delen av botten där du efter en stund hittar ytterligare en vägg som går ner till cirka 22 meter. Runt öarna möter du ett kuperat undervattenslandskap som erbjuder mysig dykning. Position: Södra Ledskär ligger ett par sjömil rakt väster om Ringhals.
Latitud/Longitud: WGS 84 N 57° 15.678′, E 12° 3.322′
Jag har redan läst om resan och vill boka nu.
S/S Saturnus
Dykdjup: 18-25 meter
Endast vid bra väderförhållande.
S/S Saturnus Vrakdyk
Säkerhet:
Det kan vara mycket svårt att både hitta och lägga till på denna plats
när det blåser eller går sjö. Sikten kan stundtals vara minimal så man
knappt ser handen framför sig.
Historia:
Saturnus var ett lastfartyg med ångmaskin och byggdes 1917 på Eriksbergs
varv i göteborg. De 4 mars 1952 gick hon på grund vid
Nidingen. Hon sjönk ej direkt utan skulle bogseras in till Skallahamn.
Under bogseringen slet hon sig dock och sjönk i Kungsbackafjordens
mynning. Lasten och maskineriet bärgades varpå stora delar av fartygsvraket
förstödes.
Beskrivning:
Förtöj vid bojen, den brukar vara förankrad i förskeppet. Dyk ner längs linan, du når översta delen av vraket på 18 meter. Fortsätt gärna längs stäven ner mot botten på ca 25 meter. Fartygssidorna är bevuxna av massor av mjukkorall, mycket vackert. På stävens styrbordssida finns hål genom vilka man kan titta in i förskeppet (trossen). Vid botten brukar sikten vara betydligt sämre och det är lätt att virvla upp sediment från lerbotten. Fortsätt dyket längs styrbordssidan akterut, efter ca 10 meter så har fartygssidorna kollapsat inåt, man ser då endast plåtkanten som sticker upp ur leran. Det är i princip bara förskeppet som är bevarat (än så länge) och även detta håller på att rosta sönder.
Man kan antingen fortsätta akterut till man når en stålbalk som står upp från botten som en lite sned “galge”. Simma därefter över till barbordssidan och mot fören igen. Gå upp mot däcket som ligger på ca 21 meter, man kan då titta in i förskeppet genom ventiler och dörrar. Avsluta dyket på översta däcket och följ linan upp igen.
Position:
Denna dykplats ligger mitt ute i kungsbackafjordens utlopp mellan Malö och Ustö. Vraket märks ofta ut med en boj av lokala dykcenter (om inte bojen finns måste du ha ekolod, erfarenhet och en god portion tålamod)
För att hitta vraket, gå först ut till korrekt position och leta sedan efter bojen.
Jag har redan läst om resan och vill boka nu.
Hållsundsudde
Dykdjup: 0-20 meter
Endast vid bra väderförhållande.
Säkerhet: Var försiktig när du släpper ankaret så att det inte hamnar över elkabeln som går ut här. Elkabeln är tydligt markerad med en stor skylt, så detta bör inte vara ett problem. Udden är även en populär fiskeplats, så se till att tydligt markera med dykflagg och eventuellt en skylt för sportfiskare som inte känner till dykflaggens betydelse. Beskrivning: Hållsundsudde utgör en brant klippvägg med stora block och stenar, och här finns rikligt med liv i hålor och mellan stenarna. Vid tur kan du stöta på stim av makrill eller liknande fiskar. Om du ankrar inne i Kungsbackafjorden, bör du vara medveten om att bergväggen fortsätter söderut. Om du följer botten hamnar du en bit ut från kusten. Tänk på att det kan finnas strömmar på toppen av detta rev och att du kanske inte når det djup du hoppats på för tillbakavägen. Dyk därför inte på marginalerna. På västra sidan av detta rev intill bergväggen finns flera stora stenar, och på cirka 13 meters djup bildar dessa en passage. Runt denna plats brukar det ofta finnas rikligt med djurliv att njuta av. Beroende på om du ankrar i viken vid kabeln eller inte och vågar ankra inne i Kungsbackafjorden, simmar du åt olika håll. Hur som helst utforskar du bäst dykplatsen längs denna kustremsa. Position: Hållsundsudde kallas den sydöstra udden på Onsala halvön. Du kan nå platsen via landvägen, men detta är en ganska ansträngande vandring. Formulärets överkant
Latitud/Longitud: 57 20 26,92 N 12 00 14,77
Jag har redan läst om resan och vill boka nu.
Baggen
Dykdjup: 0-10 meter
Säkerhet: Strax norr om Baggen ligger ett rev som ibland kan bryta ytan. Det rekommenderas att man närmar sig skäret med försiktighet och konsulterar ett sjökort, som Eniro, innan man beger sig dit. Det är fördelaktigt att närma sig söderifrån. Klipporna kan vara mycket hala. Om du inte har en erfaren båtförare med dig och inte förtöjer båten, kan det vara klokt att göra det. Fäst även dykflaggan i den stora kummeln med radarreflektor, som är karakteristisk för Baggen. Beskrivning: Baggen är mycket lämplig för ett dyk runt hela ön. Nedstigningen kan fördelaktigt påbörjas öster om skäret, där du hittar en fin snäckskalsbotten på cirka fem meters djup. Här kan du stanna upp och utföra några övningar innan du simmar vidare åt valfritt håll. Nordväst om skäret finns korridorliknande formationer i klipporna som du kan följa, medan botten i övrigt är stenig. Bottnen sluttar ganska svagt, så ibland kan det vara förvirrande att avgöra var ön är. Eftersom Baggen ligger såpass utsatt kan du här ha mycket bra sikt och njuta av vackra färger. Om du inte nöjer dig med ett dyk runt 8-10 meter kan du simma längre ut från ön, men då hinner du troligtvis inte ett helt varv under ett dyk. Position: Baggen är positionen för den yttersta radarpricken till farleden in i Båtafjorden vid Bua.
Latitud/Longitud: 57 14 41,84 N 12 03 59,24 O
Jag har redan läst om resan och vill boka nu.
Loteskär
Dykdjup: 0-12 meter
Loteskär är en klar favorit för dykning i vattnen runt Onsalahalvön. Platsen ligger i kustbandet och är oskyddad mot havet, vilket innebär att båtturen kan bli ganska vågig när det blåser. Vid västlig vind ligger man bra i lä på ostsidan av det större skäret. Vid sydlig vind kan man även söka skydd i viken vid det östra av de två skären. Trots det exponerade läget har platsen ofta klart vatten jämfört med exempelvis Kungsbackafjorden och erbjuder ett livligt och en mycket fin undervattensmiljö med raviner sandbotten och stora klippblock. Man kan see mycket fisk, krabbor med lite tur en hummer. Jag brukar starta dyket från ostsidan av det stora skäret och följa bergväggen neråt i sydlig riktning. Efter en kort stund når du en vacker snäckskalsbotten mellan de två skären, med ett djup på cirka 10-12 meter. Simma över denna i östlig riktning till det andra skäret, följ klippblocken som avgränsar snäckskalsbotten på östra sidan (lilla skäret) och simma därefter västerut tillbaka till startpunkten. Du kan även utforska de sandfyllda ravinerna runt det större skäret. Om du dyker runt skäret moturs ökar djupet gradvis öster/norr om det stora skäret. Som vanligt finns det humrar vid stenblocken och även plattfisk på de sandiga ytorna. Att tänka på: Detta är en populär fiskeplats, så du kan förvänta dig att hitta herrelösa hummertinor, vilket är en mindre naturlig del av miljön.
Jag har redan läst om resan och vill boka nu.
Gullmarn och andra land baserad dykplatser
Gullmarn är nog en av de vanligaste platserna i Sverige för just dykutfärder. Många åker till denna underbara fjord för att utföra enkla (eller svåra också för den delen) landdyk. Gullmarn är Sveriges mest utmärkande fjord med ett otroligt speciellt naturliv. Det är väldigt tacksamt att från Göteborg sätta sig i bilen och vara på denna fantastiska plats på bara någon timme. Det finns många bra dykplatser att välja mellan och det finns dykplatser för alla nivåer. Läs mer om dykning i Gullmarn här.
Örkelljunga stenbrott
Örkeljunga sten brott Under sommarmånaderna är Örkelljunga stenbrott en populär destination för bad och dykning. Detta gamla stenbrott ligger strax utanför centrala Örkelljunga i nordvästra Skåne och erbjuder en unik upplevelse. Stenbrottet utgör ett enkelt dykmål och är särskilt omtyckt av svenska innesjödykare, med havsliknande sikt och en trevlig atmosfär. Platsen är lättillgänglig, vilket gör det enkelt att gå i och ur vattnet. Här kan du observera abborrar, kräftor och annat marint liv. En fördel med Örkelljunga stenbrott är dess skyddade läge, vilket gör att dykningen är möjlig även vid blåsigt väder. Stenbrottet skapades när stora mängder fyllnadsmaterial behövdes för att omleda E4:an utanför Örkelljunga. Sedan dess har stenbrottet fyllts med vatten och förvandlats till en vacker naturplats. Oavsett om du utforskar båten ovanför vattenytan eller dyker under ytan, erbjuder Örkelljunga stenbrott en fascinerande och återhämtad miljö för alla som söker en unik dykupplevelse. Du som är medlem i DIVERS.se Dykklubb har rabatt på hyra av utrustning hos oss och dessutom medlemspriser på vissa event.– Du hänger väl med?
Vem kan följa med på våra dykutfärder?
För att kunna genomföra säkra dyk och verkligen uppskatta dykplatserna är det förstås viktigt att hålla dykkunskaperna vid liv. Vi rekommenderar därför att du repeterar dykteori och färdigheter om det var länge sedan du dök senast. För de landbaserade dyken räcker det oftast att du dykt det senaste året. När det gäller båtdyk rekommenderar vi att du dykt i svenska vatten de senaste 6 månaderna. Spana in våra uppfräschningsdyk om du vill ha hjälp att komma igång efter en längre ytintervall. Dykutflykter När man ger sig ut för att dyka kallas det vanligtvis för en utflykt eller dykutflykt. Det är en relativt okomplicerad process där man samlas och gemensamt reser till en dykplats för att utföra dyket. Det kan innebära allt från att köra med bil till en bekant plats eller att åka någonstans där det finns tillgång till en båt. Vi uppskattar varje del av denna aktivitet eftersom varje moment har sin unika charm. Ibland är det praktiskt att snabbt ta sig till en enkel hamn med bil för att genomföra ett dyk, antingen i träningsändamål eller när suget efter dykning blir för starkt. För dem som är intresserade av fotografi eller mer avancerade dykäventyr kan en helg på en annan destination vara receptet för total lycka.
Utomlans resmål
En gång om året anordnar vi en resa till Egypten. Utöver det anordnas även en resa till en destination längre bort som exempelvis: Maldiverna, Filippinerna eller Indonesien. Information om resorna hittar du här : DYKRESOR
Din Dykerfarenhet
Oavsett om du är en erfaren dykare eller om du precis har börjat dyka som Open Water Diver så finns det en resa som passar just för dig. Vissa resor kräver att du är en Advanced Open Water dykare. Saknar du AOW certifikat erbjuder DIVERS.se kurser. På DIVERS.se kan du boka alla utbildningar oavsett erfarenhet. Vi rekommenderar även att du tar ett NITROX certifikat innan resan. Om du väljer att dyka med NITROX får du längre dyktider och kortare ytintervaller. Genom att använda NITROX så känner du dig även piggare efter dyken och på så sätt får du ut så mycket som möjligt av din drömresa.
Vi på DIVERS.se har stor erfarenhet av att anordna dykresor för alla. Ta hjälp av oss så att du får uppleva den bästa semestern någonsin! Boka din resa i dag på DIVERS.se
Har du frågor? Tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig!
Jag har redan läst om resan och vill boka nu.
Här finns information om resan till South St.Johns Livaboard Röda Havet Hösten 2019
Detta härliga gäng tillbringade en vecka på Röda havet tillsammans på båten M/Y Miss Nouran! Fantastisk dykning på många olika dykplatser som South St.Johns där vi fick uppleva magiska grottdykningar med härligt solljus som strilade in i grottornas öppningar. Vi har fått snorklar bland Delfiner, dyka med hajar, sköldpaddor sett otroligt vackra korallerrev, och mängder av andra vackra fiskar i deras naturliga miljö.
Hoppas vi ses då
Här finns en film från South St.Johns där ni kan få insperation till magiska grottdykningar med härligt solljus. Filmen är skapad av Magnus Johansson, en av av våra dykkompisar på resan från 2019. Vi håller er uppdaterade här om när nästa resa lanseras vilket blir inom kort. Resan kommer att gå Hösten 2023.