DIVERS.se

Snorklar

Startsidan 9 Snorkelutrustning 9 Category: Snorklar

Dykmask/Cyklop

Dykfenor

Snorklar

Boots Huvor Handskar

Snorkel / Dykarsnorkel

En snorkel är den del av dykutrustningen som används för att andas in luft ovan vattenytan medan mun och näsa är under vattnet. Det är andningsverktyget för den enklaste formen av dykning – snorklingen. Snorklar är också användbara då man vill förflytta sig med dykutrustning, vila på ytan utan att förbruka luft eller för att undvika kallsupar om det är vågor.

Att snorkla är att simma med huvudet under vattenytan, använda ett cyklop för att kunna se tex botten eller fiskar, och använda en snorkel för att kunna andas utan att behöva ta upp huvudet ur vattnet. För att enklare ta sig fram i vattnet kan snorkel och mask med fördel kombineras med fenor på fötterna. Vid snorkling i kalla vatten kan det vara fördelaktigt att använda våtdräkt.

Dykarsnorkeln är ca 30 cm lång och är oftast gjord i plast eller gummi. I ena änden finns munstycket med en del som man biter i för att hålla fast snorkeln, och som vanligtvis är gjort i silikon för mjukhet och flexibilitet.

Det är viktigt att ha en snorkel anpassade fter sin egen storlek, då dess utförande; form, längd och diameter, påverkar andningsmotståndet. Maxlängden på en snorkel är ca 50 cm, och skulle teoretiskt kunna vara längre för att man då skulle kunna snorkla lite djupare. Dock får man vid större djup problem med det omkringliggande vattentrycket och lungorna klarar inte att blåsa upp sig tillräckligt mycket för att snorkeln ska fungera som andningsverktyg. Därför brukar en snorkel normalt vara 43 cm.

Snorklarnas form är speciellt anpassade för att följa dykmaskens form och ge minsta möjliga vattenmotstånd. Den har mjuka kurvor som sitter nära huvudet, och vissa modeller har tömningsventil vilket kan vara praktiskt.

När snorkeln används till dykning är det viktigt att den fästs korrekt på vänster sida av dykmasken. Dykmasken, eller cyklopet, har en hållare mellan sig och snorkeln för att säkra att de sitter ihop ordentligt.

Här hittar du snorklar i hög kvalitet från bland annat Scubapro. Det är kvalitetssnorklar till låga priser och snabb leverans. Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar kring våra produkter.

Vill du veta mer om Snorklar: Klicka Har

Mer om hur man väjer en snorkel och hur man underhåller dykutrustning  kan du läsa i vår artikel:

DYKUTRUSTNING KOMPLETT GUIDE I 2022

Varukorg0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0