Min första dykutrustning

Det kan vara svårt att inhandla sin din första dykutrustning! Vad ska man ha? Hur vet du vad som passa dina behov?

Den bästa dykutrustningen för nybörjare vid Scubadykning kan du köpa online hos oss på DIVERS.se Här finns möjlighet att få vägledning om du behöver och även personlig service för att hitta den rätta dykutrustningen för Scubadykning just för dig! Oavsett om du förbereder dig för ditt första dyk, njuter av sportdykning på din semester eller om du är en erfaren dykare så kan du alltid få råd och hjälp hos oss på Divers.se

Dykutbildning FAQ och ditt PADI Dykcertifikat 2020

Vi kommer att stöda dig under hela processen. Du kan vara säker på är att vi säljer dykutrustning av den absolut bästa kvalité. Det finns alltid ett individuellt behov av vilken typ av dykutrustning som passar dig bäst. Detta kan bero på många olika faktorer tex vart i världen du kommer att Scuba dyka och hur ofta du kommer att dyka osv. Vi kan vägleda dig oavsett vad dina behov är. Vi har dykt sedan 1987 runt om i hela välden och har stor erfarenheten inom dykbranschen, därför kan du känna dig tryggt med våra råd.

Din dykutrustning är den utrustning som du som dykare använder för att kunna andas, hålla värmen, bibehålla orienteringen, och genomföra din hobby under vattnet på ett säkert sätt.

Olika typer av dykaktiviteter kräver olika typer av dykutrustning. Den vanligaste dykutrustningen för andning kallas internationellt SCUBA som är kort för (Self Contained Underwater Breathing Apparatus), då är det dykaren som bär sitt luftförråd själv. (Förr i tiden kallades detta för ”grodman”.)

Dykning med denna typ av utrustning kallas därför Scuba Diving eller på svenska Dykning. Uttrycket apparatsdykning kan också förekomma men är ett gammalt uttryck och förekommer mer sällan nu.

Om man ska dyka säkert som en bra Scuba Diver bör följande utrustning ingå:

DYKMASK (CYKLOP)

Dykmask eller cyklop – vad är skillnaden?

Många misstar felaktigt dykmasker och cyklop för att vara synonyma med varandra. Det kan vara bra att känna till att ett cyklop är en väldigt speciell typ av mask med ett stort och runt öga som inte är speciellt vanliga längre. Cykloper var de enögda jättar som fanns inom den grekiska mytologin. Cyklop för dykare fick sitt namn just eftersom dåtidens dykmasker bestod av en enda stor glaslins. Dykmasker idag har allt ifrån en och ända upp till åtta linser. Således blir namnet felaktigt för de flesta av dagens modeller.

dykutrustning Här hittar du bästa guiden om hur du väljer rätt dykutrustning just för dig. DIVERS.se

Dykmasken är givetvis en mycket viktig del av dykutrustningen/snorkelutrustningen. Kraven är desamma oavsett användningsområde, masken skall vara tät och ge bästa möjliga synfält. Kvalitetsmasker består av ett eller flera härdade glas monterade i en ram med silikon eller gummitätningar mot ansiktet. Dykmasken täcker nedre delen av pannan, ögonen, kindbenen och näsan. Det är viktigt att dykmasken passar ditt ansikte. Det finns bara ett sätt att avgöra om masken passar dig ordentligt och det är att pröva den. Ett sätt att tydligt kontrollera om det finns ett vakuum är att inte sätta på dig maskremmen och trycka dykmasken mot ansiktet. Andas in med näsan och se om masken sitter kvar, eller om den faller av. Sitter den kvar så passar den, om den faller av är det nog inte rätt modell för dig. Testa hur väl luften hålls inne och känn efter om masken sitter bekvämt överlag.

Under vatten måste masken tryckutjämnas för att kompensera för den ökande kompressionen på större djup, därför är det nödvändigt att den täcker näsan.

Under vatten uppstår ett optiskt fenomen där dykaren upplever att föremålen han ser är både större och närmare. Detta beror på att ljuset bryts olika i luften (innanför masken) än i det omgivande vattnet.

Transparant eller svart silikon?

Det här är en smaksak, men det finns en del praktiska skillnader. Transparent silikon är något som vissa rekommenderar för nybörjare, som ofta kan känna sig lite instängda i masken. Det transparanta silikonet släpper in mer ljus och gör att masken känns lite öppnare. Dessutom kan det förlänga synfältet något åt sidorna.

Svarta silikonkjolar är en favorit hos till exempel fotografer och harpunfiskare, eftersom de blockerar oönskat ljus som kan orsaka reflexer på linsens insida. Dessutom skuggar svart silikon ögonen och minskar bländning. Det här kan behövas i tropiska klimat där solen kan vara så stark, och vattnet så klart, att solljuset kan studsa på en grund sandbotten och orsaka en känsla lik snöblindhet.

Silikonet har fördelen att det är väldigt mjukt och bibehåller sin mjukhet i många år och därmed är det ett överlägset material för masktätningar. Silikon är inte heller allergiframkallande vilket givetvis är viktigt. Den vanligaste typen av dykmask har en plastram som har till uppgift att hålla ihop glaset och tätningen. Dykmaskens utvecklingen har gått framåt genom att man helt har tagit bort ramen och fäst tätningen direkt i glaset, så kallad Frameless mask. En ny variant är att man monterar masken med en lågprofilram som förenar det bästa av två världar genom att ge lika bra synfält som en Framless mask och lika stor vridstyvhet som en rammask. Med lågprofilramen vinklas glaset dessutom ofta inåt i nederkant för att ge ett ändå bättre synfält nedåt.

Optiska linser

För sportdykare är det kritiskt att man kan avläsa instrument även med dykmasken på. För hobbysnorklare och fridykare kan nedsatt syn också vara ett hinder. Att bära glasögon bakom dykmasken är givetvis ingen bra idé. Ett alternativ är att bära kontaktlinser, ett annat är att låta själva masken utrustas med optiska linser. Det sistnämnda kostar en liten slant, men kan vara väl värt för den frekvente snorklaren eller dykaren.

Varför är det så viktigt att köpa en ordentlig dykmask?

En bättre kvalitet håller i flera år. Silikonmask är det starkaste materialet som aldrig blir hårt och uttöjt. Du får med säkerhet en bra upplevelse utan vatten i ögonen. Enklare dykmasker som vanligtvis säljs på badorter och i sportaffärer har ofta en tätning av PVC. Äldre cyklop hade ofta en tätning av gummi vilket var bättre än PVC men inte lika mjukt som silikon och dessutom gav allergiska reaktioner hos vissa användare. Gummi används inte längre som tätning i masker.

Instruktioner och råd för din nya dykmask/cyklop:

dykutrustning Här hittar du bästa guiden om hur du väljer rätt dykutrustning just för dig. DIVERS.se

Dykmasker av s.k. Frameless modell måste gnuggas riktigt ordentligt då de har en tjockare hinna som måste bort. Gör du inte detta kan glaset imma igen under dyket.

För att förhindra att imma bildas så använder du saliv på insidan av glaset. Sprid ut saliven över glaset och skölj sedan ut masken i vattnet. För att masken skall vara imfri är det mycket viktigt att masken är torr innan saliven appliceras samt att masken förblir på plats på ansiktet eller att den är blötlagd efter att ovannämnda procedur är genomförd. Detta gör du inför varje tillfälle du skall snorkla eller dyka. Om du inte gillar tanken på att spotta i din mask kan du köpa immskyddsmedel istället vilket kan kännas lite mer hygieniskt och ger ett betydligt bättre resultat för att hålla din mask klar och utan imma.

Hur rengör jag min dykmask?

Vid tillverkningen av masken lämnas en osynlig hinna av silikon på insidan av glaset. Denna hinna måste tas bort för att masken inte ska imma igen. När du har köpt din nya mask ska du först tvätta den på insidan av glaset med lätt slipande tandkräm ( tex vit Colgate ) Gnugga ordentligt på glaset och skölj därefter noga med vatten. Eller använder du Seabuff, mask pre-cleaner för optimalt resultat.Detta gör du bara första gången när masken är ny. Om dykmasken immar igen efter denna behandling har du troligvis fått något fett eller makeup på glaset. Då gör du om hela prosseduren igen.

Hur ska jag ta hand om min dykmask?

  • Spänn den inte för hårt när du snorklar eller dyker. Det kan göra att vatten läcker in.
  • Förvara din mask på ett bra ställe, t.ex. i en maskbox, så den inte repas eller skadas.
  • Skölj linserna med sötvatten efter varje tur i havet för att få bort smuts och saltavlagringar.
  • Håll den borta från direkt solljus så att inte silikonet tappar formen.

Vill du veta mer hur du väljer en mask så kan du läsa vår guide:

HUR VÄLJER JAG BÄSTA DYKMASKEN ELLER CYKLOP. GUIDE 2023

SIMFENOR /Dykfenor

Fenor används för att ge scubadykaren fart i vattnet. Man kan liknar dem vid din motor när du dyker eftersom du inte använder dina armar för själva simmningen när du dyker. Det finns flera olika typer av dykfenor, till exempel helfots-, hälrems- och monofenor. Här kommer vi att vägleda dig i ditt val av fenor! När man ska välja fenor ska man framför allt fundera över vad man ska använda dem till. Samtidigt kan det vara viktigt att fundera över hur van man är vid att använda fenor och hur vältränade ben man har.

Idag finns det ett stort utbud av olika simfötter och man brukar dela in de i korta och långa modeller. De har också olika användningsområden och är anpassade speciellt för olika typer av vattensporter.

Simmare använder fenor för att öka hastigheten i vattnet medan dykare använder fenan för att inte belasta benen lika mycket och på så sätt använda benen så lite som möjligt.

Det finns både korta och långa simfenor. Den korta är till för att öka hastigheten i vattnet samt stärka benstyrkan och öka flexibiliteten i fotleden medan den långa simfenan används då man inte ska använda benen så mycket.

Fenor används antingen i par, fäst vid vardera foten, eller enskild så kallad monofena. Monofena används vid fensimning och fridykning.

Parfenor använd i första hand vid dykning och snorkling.

Parfenor förekommer i två varianter: Helfotsfenor (i vilka man trär i bara foten) eller Hälremsfenor (i vilka man bär våtdräktsboots). Den vanligaste varianten är hälremsfenor, då många av de effektivaste fenorna är av denna typ.

Nånting mer man behöver fundera på, oavsett om man väljer helfotsfena eller hälremsfena, är att de ska passa bra. Man vill inte få kramp i fötterna 5 minuter in på ett dyk och måste avbryta bara för att man köpte för trånga fenor. En helfotsfena ska sitta på foten som ett andra lager hud, eller en socka. Om de klämmer eller glappar någonstans så är det fel storlek och du bör titta på en annan. Om du ska köpa hälremsfenor så ska fenan sitta fast mot skon. Den ska inte glappa men den ska definitivt inte trycka emot foten på något sätt. Tänk på att hälen ska sticka något utanför själva fotformen så att hälremmen faktiskt håller din fot på plats. Kompromissa aldrig pris före passform!

Här finns olika typer av simfenor:

Hälremsfenor:

dykutrustning Här hittar du bästa guiden om hur du väljer rätt dykutrustning just för dig. DIVERS.se

Hälremsfenan eller Halvfotsfenan som den också kallas har öppen häl med en rem som håller den på plats bakom hälen. Fenan kompletteras vanligast med ett par så kallade boots (neoprenskor med hård sula) eller ett par våtdräktssockor. Hälremsfenor är den vanligaste typen av fena inom dykning och används tillsammans med så kallade våtdräktboots. Här spänner du fast fötterna med en rem. Remjusteringarna och snabbspännen gör av och på tagningen lätt. Oftast är denna typen av fena rakare i designen och inte lika platt som en helfotsfena. Det är viktigt att remmen sitter bra så att du inte tappar fenorna när du dyker eller simmar. Denna fenan brukar vara betydligt klumpigare än helfotsfenan men i gengäld så håller den värmen mycket bättre. Du använder alltid boots i en hälremsfena. Bootsen ger också ett extra skydd då du slipper gå barfota ned till vattnet. Om man är torrdräktsdykare kan man med fördel överväga att införskaffa sig ett par tyngre fenor. Detta kan vara bra om man är ovan dykare då det minskar risken att få luftvandring som går mot fötterna. Ett exempel på en fena som passar utmärkt till Torrdräktsdykning är Jet fenorna. Jet fenorna tillverkas i högkvalitativt gummi, vilket ger en lite tyngre fena jämfört med traditionella plastfenor. Exempel på dessa fenor är Jet fin som är tyngre än vanliga hälremsfenor.

Helfotsfenor:

dykutrustning Här hittar du bästa guiden om hur du väljer rätt dykutrustning just för dig. DIVERS.seHelfotsfenor används oftast när du snorklar och oftast bara i varma vatten där man inte behöver våtdräktsboots. Helfotsfenan är var det låter som. En fena vars sko omsluter hela foten och kan kompletteras med en tunn strumpa för att förhindra skav. En helfotsfena ska sitta på foten som ett andra lager hud, eller en socka. Om de klämmer eller glappar någonstans så är det fel storlek och du bör titta på en annan. Fenan är det absolut vanligaste och är för många den första fena man skaffar. Denna typ av fena behöver du bara trä i foten och därför används de främst i varmare vatten. De är alltså inte så vanliga i Sverige utan mest utomlands. Du trär bara på dig den som en vanlig sko, den enda skillnaden är att den har en öppning i tårna. Det positiva med dessa är att de är väldigt smidiga och känns sköna på foten och du kommer känna att du har väldigt lätt att röra dig.

Spitfenor:

dykutrustning Här hittar du bästa guiden om hur du väljer rätt dykutrustning just för dig. DIVERS.se

Denna fenan kan liknas med en stjärtfenan på en knölval. Denna kluvna fenform leverera mer kraft framåt med så lite ansträngning som möjligt. Dessa fenor är perfekta att använda till Torrdräkter. Dessa fenor kräver inte speciellt mycket energi för att röra sig framåt och lägger samtidigt inte speciellt mycket krav på dig som dykare. Resultatet av detta blir att du oftast slipper krampkänning vid längre dyk vid ansträngande simning.

Splitfins är roliga. De är snabba och manövrerbara. Genom att hålla fenorna i din kropps strömlinjer och med en avslappnade sparka kan du bekvämt täcka mycket mark utan att anstränga dina benmuskler.

På detta viset förbrukas mindre energi vilket innebär mindre luftintag och mindre utmattning, vilket i sin tur ger en roligare och längre tid att spendera under vattnet. Med hjälp av det som kallas “propellerteknologi” tillåter bladets karakteristiska splittrade hydrofoilform att vattnet strömmar mellan och runt vart och ett av tvillingbladen som böjer sig oberoende för att producera framdrivning på ungefär samma sätt som en propeller.

Dessa blad är också vinklade för att ge symmetrisk kraft på både upp och ner slag. Detta bidrar till en jämn och stabil sparkrörelse som får dig att flyta fram utan större ansträngning.

En bra fena med mycket kraftöverföring och power när du behöver det. Du behöver anstränga dig mindre för att få samma effekt som med en traditionell fena.

Fenor för fridykning:

Är du fridykare så bör du satsa på en fena som tar dig framåt snabbt utan att du behöver använda så mycket energi. Du ska satsa på fenor som är långa och mjuka. Är du nybörjare bör du dock vara försiktig med dessa då de kräver starka ben och att man har rätt teknik. Fridykare föredrar att använda helfotsfenor och ska du då dyka i kallare vatten rekommenderas att du använder strumpor för att hålla värmen.

Monofena:

Monofenan är vanlig vid till exempel fridykning och fensimning. Monofenan skiljer sig markant från övriga fenor då den bara har ett stort, delfinsjärtsformat blad och att båda fötterna sitter fast i fenan. För att ta sig framåt använder man den så kallade delfinkicken. Fenan gör att man kan simma mycket snabbt samt att den medger träning av den djupa bukmuskulaturen på ett mycket effektivt sätt. Under senare tid har fenan fått stor spridning bland fridykare.

Fenor för sportdykare

dykutrustning Här hittar du bästa guiden om hur du väljer rätt dykutrustning just för dig. DIVERS.se

Är du sportdykare och ska dyka i Skandinaviens kalla vatten ska du använda hälremsfena. När man använder hälremsfenor brukar man ha dykskor på sig. Dessa är vanligtvis tillverkade av neopren och gummi och sätts på fötterna separat och är en del av dykutrustningen om man dyker med våtdräkt. Du behöver dock inte tänka lika mycket på att fenorna ska underlätta simningen eftersom du sällan simmar mycket. Det viktigaste är att de känns bekväma tillsammans med dykarstövlarna/bootsen. Fördelen med att använda hälremsfenorna är att man skyddar fötterna när man tar sig från påtagningsplatsen till igångsplatsen då stövlarna sätts på samtidigt som övrig dykutrustning. Om du hade haft helfotsfena så hade du fått gå barfota till vattnet för att sedan ta på dig fenorna.

Långa simfötter

Långa simfötter ser oftast ut som den klassiska snorkelfenan. De har både en mer flexibel häl och blad och är plattare för att skapa mer vattenmotstånd samt längre och större bentag. Det är vanligt att dessa förlorar sin flexibilitet med tiden vilket innebär att de har en kortare hållbarhet. Dessa rekommenderas främst till fridykare, motionssimmare och nybörjare som vill ha bekväma simfenor som är enkla att få upp farten med.

Korta simfenor:

Korta fenor är oftast inte mycket större än dina fötter och skiljer sig alltså mycket från långa simfenor. De kommer i många olika modeller som till exempel vinklade eller raka kanter beroende på vilken muskelgrupp du vill fokusera på. Eftersom de är kortare är de också stelare och inte lika flexibla. Dock har de en längre hållbarhet än de långa fenorna. De flesta simtränare föredrar dessa fenor eftersom du får en rörelse som är mer lik ett naturligt bentag. Dock passar de bäst för erfarna simmare som har rätt teknik.

Tekniker och simsätt för simfötter/fenor:

Simfenorna ökar kraftigt den möjliga hastigheten genom vattnet när bäraren använder sig av fensparkar. Det finns olika typer av fensparksteknik, varav “flutterkick” (alternerande bensparkar med ganska sträckta ben) är den vanligaste.

Andra fensparkstekniker är “frogkicks” (bensparkar liknande de man använder i bröstsim) och “modifierad flutterkick” (flutterkick med böjda ben där man vickar på fötterna).

Du märker en stor skillnad på din framfart i vattnet om du använder dig av simfenor. Det kallas att man gör så kallade fensparkar. Här följer en närmare genomgång på vilka typer av tekniker som man kan använda sig av:

Flutterkicks

Kallas även bensparkar och innebär att fötterna går upp och ner växelvis hela tiden. Detta är en klassisk dykarteknik. Detta är en väldigt effektiv teknik om du ska simma motströms. Du ska utföra bentagen med så raka ben som du bara kan för att få maximal effekt.

Frogkicks

Kallas även grodan på svenska och innebär att du använder dig av samma teknik som en groda. Det vill säga att du lyfter upp benen så att du har dina knän i 90 graders vinkel. Du skjuter sedan ifrån med benen och glider tills du behöver ta fart igen.

Modifierad flutterkick

Detta är samma som en vanlig flutterkick med en skillnad i att du har böjda knän. Detta gör att simfenorna inte kommer lika tätt på botten.

Vad är en snorkel?

En snorkel är kort sagt ett rör som gör att du kan andas med ansiktet under vattenytan. I rörets ena ände finns ett munstycke som snorklaren biter åt med tänderna. Ofta finns också en anordning för att fästa snorkeln till ett cyklop/dykmask en snorkelhållare. Det är inte ovanligt att sportdykare använder snorklen när de tvingas flyta vid ytan under en längre period, till exempel för att sondera terrängen eller medan de väntar på att en båt ska hämta upp dem efter ett dyk. Att hålla ansiktet ovanför ytan för egen maskin är fysiskt krävande under längre perioder och att använda luften i flaskorna när det inte behövs är ett slöseri eller rent av en säkerhetsrisk.

Som du kanske känner till kommer snorklar i en rad olika varianter. De finns i olika storlekar, former, färger och med olika funktioner. Det huvudsakliga syftet är givetvis att du ska kunna andas under ytan utan att vatten fyller röret. Tillverkare har olika lösningar för att minska risken för att just det ska hända. Ett exempel på det är snorklar med så kallad torr topp som tex. Scubapros Spectra Dry. Där finns en ventil längst upp som hindrar vatten från att ta sig in i röret. Ett annat exempel är utblåsventiler i botten, som möjliggör snabb tömning av vatten som kommit in i röret.

Den perfekta snorkeln finns alltid inom räckhåll när du dyker. Det finns många olika typer av snorklar. Viktigt att tänka på när du väljer en snorkel är att du vill ha en smidig snorkel med flexibelt rör och med självdränerande bottenventil och effektivt vågskydd. Snorkeln ska vara enkel att tömma på vatten och du vill ha ett stort flöde av luft vid inandning så snorkelns övre rör bör ha en stor rördiameter. Ett ergonomiska munstycket som sitter säkert mellan tänderna är att föredra. Detta garanterar en bekväm passform oavsett hur länge du snorklar eller hur lång ytsimningen du har tillbaka till båten eller stranden efter ditt dyk.

Exempel på olika snorklar:

  • Torr snorkel. Denna snorklen har en ventil längst upp som hindrar vatten från att ta sig in i röret. Ett exempel på en torrsnorkel är Scubapros Spectra dry snorkel 
  • Snorkel med utblåsventil och flexibel rördel. Nu för tiden är det vanligt att se snorklar med utblåsventiler. Som nämnt lite högre upp i texten, möjliggör de för effektiv och snabb tömning av vatten som kommit in i röret. Många dykare föredrar en snorkel med flexibel rördel. Flexibiliteten möjliggörs av en bit silikon eller plast som sitter mellan rör och munstycke. Fördelen är att munstycket enkelt kan vinklas bort så att det inte är i vägen när det inte används. Exempel på detta är en Spectra snorkel eller en Escape snorkel.
  • Hopfällbar. Fördelen med hopfällbara modeller är att de lättare kan förvaras. Används ofta av sportdykare som kan ta bort dem under ett dyk och placeras i en dykvästficka. Exempel på detta är en Apnea snorkel.

På DIVERS.se kan du hitta kvalitetssnorklar med bra beskrivningar. Snorklar

Dykboots och dykhandskar

Många underskatta bootsen som bara en detalj men i praktiken är det verkligen mer än så. För det första håller bootsen dina fötter varma. De gör också så att du undviker skavsår från dina fenor. När du har dina boots på dig så skyddar du även dina fötter mot vassa stenar och de minskar halkrisken på hala blöta stenar och på blöta båt golv. Handskarna har liksom bootsen en värmande effekt och skydda mot skrap och skärskador samt vassa dyk stegar.

För att skydda fötterna och bibehåller värmen så rekommenderat vi att även använda boots vid snorkling.

Vilken tjocklek du ska välja på dina dykboots beror på vattentemperaturen du ska dyka i.

Vi rekommendera att använda klassiska 5mm dykboots som har en bred tåhätta för högre komfort en plan sula som ger bättre stabilitet och hållbarhet. Robust YKK dragkedja, liksom ett fenstopp på hälen som hjälper till att hålla fenremmen på plats. Det finns även Havy duty boots som är 6,5mm tjocka. Dessa är att föredra om du dyker i riktigt kalla vatten eller om du har en tendens att frysa om dina fötter.

Dykhandskar finns i olika tjocklekar. Du väljer tjocklek beroende på vilken temperatur det är på vattnet där du ska dyka. Det finns allt från tunna 1,5 mm tropiska handskar som skyddar dina händer från att bli stungen av maneter och skydda dina händer från vassa föremål till tjockare handskar som också har som syfte att hålla dina händer varmar under dyket. Dykhandskar i olika tjocklekar hittar du här: Dykhandskar

Om man normalt är extra kall om händerna kan man med stor fördel använda  Torrdräktshandskar i latex med tätningar och innehandskar  tillsammans med sin våtdräkt. Dessa handskar har dessutom hanleds tätningar. Dessa handskar gör att vattnet inte rinner in i handskarna vilket gör att dina händer inte kyls ner.

Det finns även ett stort utbud av Torrdräktshandskar med olika ringsystem som man kan välja.

Dykhuvor

Kroppen reagerar på kyla och värme genom att reglera flödet av blod till olika delar av kroppen såsom händer, fingrar och fötter. Men kroppen kan inte justera blod till huvudet.

Ju kallare det blir desto mer värme förlorar hela din kropp från huvudet genom strålning.  Därför är det viktigt att hålla huvudet varmt! Använder du en huva under dina dyk blir hela din kropp varmare.

Oavsett om du dyker i varmt eller kallt vatten, kommer du förmodligen att vilja ha på dig en huva när du dyker. Ca 20% till 30% av en dykares kroppsvärme försvinner genom huvudet. Genom att isolera ditt huvud förblir hela kroppen varmare och du blir mindre trött eftersom kroppen inte behöver gå på högvarv för att ersätta värmen som går förlorad från ditt huvud.

De flesta dykhuvor är tillverkade av neopren. Neoprenet fångar dykarens Naturliga värme och förhindrar att värmen överförs till det öppna vattnet. Om du dyker i kallt vatten är en tjock neoprenhuva som täcker ditt huvud och nacke det mest praktiska. Huvor för varmt vatten är tillverkade av tunt neopren (till exempel 3 mm) eller nylon.

En dykhuva ska erbjuda en bra passform. Om en huva sitter för löst, kan vatten flöda fritt in och ur huvan och kyla ner huvudet.

För att få rätt storlek på din huva behöver du bara mäta runt huvudet ovanför örat ungefär 1,5 cm ovanför ögonbrynen – var noga med att dras åt måttbandet.

DIVERS STORE har ett brett utbud av olika huvor som uppfyller alla krav och önskemål för dykning i alla förhållanden oavsett om dina kommande dyk kommer att ske i iskallt eller tropiska vatten. Du håller värmen effektivt med en Dykhuva.

TORRDRÄKT eller VÅTDRÄKT/ Dykardräkter

Hur man väjer en dykdräkt?

Vet du vad en neoprendräkt är? Ska du ha en våtdräkt eller en torrdräkt? Vad behöver jag för att inte frysa? Det finns mycket att tänka på när du ska börja titta efter en dykardräkt.

Dykdräkter skyddar både dykaren mot till exempel skrapsår och brännmaneter och den marina miljön.

När man dyker med tuber behöver man också ha någon form av dykardräkt. Det finns ett antal att välja mellan.

I Sverige och här uppe i norr finns det en viktig aspekt att tänka på när man ska välja sin dykardräkt

Vi ska här försöka leda dig igenom alla delar och vad du behöver tänka på.

Hur väljer jag min våtdräkt?

Att välja rätt våtdräkt kan verka svårt i början. Med denna enkla guide vill vi på Divers.se hjälpa dig att hitta rätt. Våtdräktens egenskaper avgörs av kombinationen mellan tjocklek, passform och extra foder. Dessa faktorer kommer att avgöra hur varm dräkten är och vilken prestanda den ger i olika temperaturer. En våtdräkt är gjord av neopren som enkelt förklarat är en flexibel gummiblandning. Neoprenet varierar i tjocklek vilket gör att man kan anpassa den till olika vattentemperaturer. Kallare vatten kräver ett tjockare neopren för bättre isolering. Neoprenet kan ha olika flexibilitet vilket ger bättre passform och rörlighet. Flexibiliteten påverkar dock inte värmeförmågan nämnvärt. Våtdräkter är oftast en kombination av två eller tre olika tjocklekar. Om man säger att en våtdräkt är 5/3 så menar man att dräkten är 5 mm tjock på kroppen (för att ge värme åt kroppens mest vitala delar) och 3 mm i armarna (för bättre rörelseförmåga)

Dragkedja på ryggen eller på bröstet?

Det vanligaste och mest traditionella är att dräktens dragkedja sitter vertikalt på ryggen. Vilket är det bästa alternativet för dykare. Dräkter med dragkedja på ryggen är lättare att ta på och av. De flesta våtdräkter med dragkedja på ryggen har idag ett extra lager neopren på ryggen som fungerar som ett vattenstop.

Vissa föredrar att ha en dragkedja på bröstet eftersom man då får en hel panel över axelpartiet vilket ger bättre rörlighet och mindre vattenläckage. Olika dykare föredrar de olika dragkedjssystemen av olika skäl.

Våtdräkter

Temperaturen på vattnet som du ska dyka i avgör oftast vilken typ av dräkt som är bäst för dig. Våra våtdräkter varierar i tjocklek mellan 1,5mm – 7mm. Om du inte tror en våtdräkt kommer att hålla dig tillräckligt varm ska du nog välja en Torrdräkt med tillhörande underställ istället.

  • Torrdräkt eller 7mm + 5mm semidry dräkt om du dyker i vatten från 5-22 grader Celcius. (Svenska vatten.)
  • Helkropps våtdräkt 5 mm om du dyker i vatten mellan 20 till 29 grader Celsiuc
  • Helkropps våtdräkt 3mm alternativt 3mm shorty om du dyker i vatten från 25 till 28 grader Celsius
  • Bodysuit/Uv-kläder om du dyker i vatten mellan 28 till 32 grader Celsius

För lågintensitetssporter såsom dykning så behöver man en tjockare dräkt än vid högintensiva aktiviteter som t.ex. simning vid motsvarande vattentemperatur. Ovanstående rekommendationer gällande val av torrdräkter och våtdräkt vid olika vatten temperaturer  men kan givetvis har en stor individuell avvikelse.

Vilket Torrdräkt eller Våtdräkt du väljer har mycket att göra med din personliga acceptans för kyligt vatten.

Rådgör med oss på Divers.se innan du köper din Torrdräkt/Våtdräkt!

ANVÄNDNINGSOMRÅDE:

I vårt stora sortiment av våtdräkter och tillbehör hittar du dräkter lämpliga för dykning, surfing, vindsurfing, kiting, vattenskidor, paddelboard, SUP brädor och wakeboarding. Vid valet av dräkt är det väldigt viktigt att du gör klart för dig själv vad dräkten skall användas till och vilka krav du har när det gäller värme och smidighet.

STORLEK:

Tänk på att dräkten skall sitta som ett andra skinn. Inte för liten och absolut inte för stor. Vår stora erfarenhet av våtdräkter gör att vi kan hjälpa dig att hitta rätt storlek och dräkt.

Olika tjocklekar och dräkter för olika användningområden: Självklart är det så att man vill ha så lite som möjligt på sig när man är i vattnet. Därför finns det dräkter med olika tjocklekar tillverkade i olika tekniker.

 0,5-1,0 mm dräkter:

Uv- kläder eller bodysuit.Dessa plagg skall väl egentligen inte kallas våtdräkter. Plaggen i denna tjocklek skyddar mot skavsår och sol samtidigt som de ger lite extra värme. Dessa tunna plagg används i tropiska vatten men kan också användas under en tjockare dräkt som förstärkningsplagg.

2,5 mm dräkter:

Typiska 2,5 mm dräkter är shorties. Dessa dräkter är för dig som vill ha lite extra värme i varmare vatten.

3/2 mm dräkter:

Dessa dräkter är 3 mm tjocka i kroppen medans armarna är 2 mm. Denna typ av dräkt är grymt populär för dykare och surfare vid atlantkusten och den funkar superfint härhemma på sommaren. I denna kategori finns så väl enkla billiga dräkter till riktigt avancerade dräkter. Skillnaden på dessa är också enorm. En 3/2 mm dräkt med enkla sömmar funkar i varma vatten, medans den mer avancerade med täta sömmar och värmande foder funkar långt in på hösten och utmärkt i ca 13 gradiga vatten.

4/3 mm dräkter:

4/3 mm har blivit mer och mer populära i Sverige de senaste åren. Skillnaden är ganska stor mot en 3/2 mm då man i denna dräkt får en dräkt med 3 mm tjockt neopren i armarna. Den extra mm gör mycket för värmen. Samtidigt är denna dräkt lite smidigare än en 5/3 mm dräkt. Då många idag har en vinterdräkt med integrerad huva så har 4/3 visat sig komplettera denna dräkt utmärkt. Tänk på att sömmar, neoprenkvalite och foder påverkar värmen.

5/4 mm dräkter:

Den bästa allrounddräkten i Sverige. Om du söker en dräkt som funkar från tidig vår till sen höst så lägg dina stålar på en 5/3 dräkt med täta sömmar. Då får du en varm och bra dräkt med stort register. Kompletterar du den sedan med skor, väst med huva och handskar så kan du även köra vintertid. Vinterdräkter med huva 6/5/4 dräkter. Dessa dräkter har öppnat upp för en helt ny säsong. Så länge vattnet ligger öppet så kan man numer faktiskt surfa utan att frysa. Dessa dräkter är gjorda för riktigt kalla förhållanden och använder därför de bästa materialen och tekniska lösningar som finns. Dessa dräkter finns i lite olika tjocklekar, där de tjockare alternativen är varmare och där de tunnare ger bättre rörlighet.

Våtdräkt till dykning och vattensport

Till vattensport såsom dykning, wakeboard, vattenskidor, surfing, kite, paddelboard o.s.v. så använder man ofta en 3mm hel våtdräkt eller shorty under sommarperioden och en 5mm våtdräkt under vår och höst. Det går givetvis bra att använda en 5mm våtdräkt även under sommarmånaderna. Vid vattensport så har man även en fördel av att våtdräkten är helt vindtät vilket ger ett bra skydd när man står upp ovanför vattenytan som vid tex. Vattenskidor, Paddelboard, kitsurfing, Wakeboard och Surfing.

Skötselråd för våtdräkter

Eftersom våtdräkter är tillverkade i ett gummimaterial så är det bästa att förvara dräkten hängande, mörkt, svalt och torrt. Den bör inte förvaras i minusgrader. Efter användning så kan man med fördel skölja dräkten i sötvatten och vid behov tvätta den med såpa eller handtvättmedel. När dräkten packas så är det bästa sättet att rulla ihop den. Börja rulla dräkten från benen och uppåt, avsluta med att vika in ärmarna.

Torrdräkt

Det finns s.k. skaldräkter samt neoprendräkter. Skaldräkterna är tillgängliga i flertal olika material, bland annat trilaminat och vulkaniserat gummi. Skaldräkterna har samma egenskaper oberoende vilket djup man är på. Dessa torrdräkter behöver oftast ett varmare underställ.

Neoprenmodellen komprimeras på större djup och är därför inte att rekommendera för djupdykning. Fördelen med dessa är att de är lättare att dyka med i avseende att den inte kräver ett underställ på sommaren.

Gå in på DIVERS STORE så hittar du många olika varianter på torrdräkter med beskrivningar.

Men vad är det då för skillnad på en dräkt som kostar 1700 kr och en som kostar 4000 kr? Framför allt kan man säga att du betalar för kragsystem, passform och elasticitet. De dyraste dräkterna har ett bättre kragsystem vilket gör att mindre vatten kommer in och därmed är den varmare. Man använder sig också av en annan typ av mönsterpassning med fler kurvor i panelerna som gör tillverkningsprocessen mer komplicerad. Men den absolut största skillnaden är i gummit och sömmarnas elasticitet. De finaste dräkterna är så mjuka och följsamma att det är svårt att beskriva det måste upplevas. Att röra sig i en supermjuk dräkt kräver mindre energi och därmed blir du rörligare, uthålligare och mer explosiv. De dyrare dräkterna har också oftast ett extra foder som ger extra värme. Sömmar och foder gör skillnad. Kvaliten på neoprenet, tjockleken och eventuell användning av foder gör skillnad för värmen i dräkten. Sättet att sätta ihop dräkten och vilken teknik man använder påverkar också och gör enorm skillnad.

  • Limmat och tejpat: Man sätter helt enkelt ihop dräkten utan att använda tråd. Dräkten limmas och förstärks med en tejp. Denna teknik används idag på de mest avancerade dräkterna. Ger en dräkt med maximalt flex och värme.
  • Blindstitch sömmar: Med detta alternativ så limmar man ihop delarna, därefter syr man halvvägs in i neoprenet (man går alltså inte hela vägen igenom och får därför en tät söm) Ett varmt och bra allternativ.
  • Flatlock: Här syr man igenom två omlottliggande bitar. Denna teknik ger en stark och slitstark dräkt. Dock läcker denna söm in vatten. Används på enklare dräkter för använding under sommaren.
  • Overlock: Här sätter man ihop två kanter av neoprenet och syr ihop dem lite lätt med tråd. Sömmen ser ut som på en sweatshirt ungefär. Detta är det billigaste och enklaste sättet att sätta ihop en dräkt på.

Torrdräkter förr och nu.

På 80-talet köpte jag min första torrdräkt! Det var en vikingdräkt och på den tiden ansågs den vara den bästa torrdräkten som tillverkades i värden. Den var gjorde i samma material som dräkter som tillverkades för 75 år sedan. Den ansågs vara pålitlig, lätt att laga och man var torr och varm i den. Den var tillverkad för att kunna stå emot många timmars arbete på havsbotten med att svetsa eller byta mörningar på oljeplattformar. Dykdräktens Akilleshäl var dock att den var stel och hade ingen flexibilitet, man blev väldigt orörlig i den. Dräktens slitstarkhet har sitt pris! Rörligheten! Man kan säga att även idag är den populär inom yrkesdykare men inte som sport dykare. Här finns det idag många bättre alternativ.  När man är fritidsdykare eller rekreationsdykare så stå man inte stilla på en plattform och utföra ett arbeta. Som fritidsdykare eller rekreationsdykare vill man kunna röra sig fritt och se allt som finns runt om kring i den fantastiska undervattens välden. Vi vill kunna simma runt hela tiden och bära med oss utrustning så som undervattenskameror, dyklampor mm. Dessutom vill vi inte röra upp havs eller sjöbotten. I de nya dräkterna får vi större rörelsefrihet och kan använda oss av olika bensparkar för att ta oss fram och för att undvika att röra vid havs eller sjöbottnarna. Vi anväder oss av grodsparker och korta ”flutter kiks” vilket var en omöjlighet i de gamla dräkterna. Dagens dräkter erbjuda en enormt rörlighet och flexibilitet båda i benen och i underarmarna. Dykdräkterna idag är tillverkade i helt nya material, de är sydda på ett helt nytt sätt vilket gör att flexibiliteten är otroligt mycket bättre än sina föregångare.

Med dessa olika egenskaper så får man idag dräkter med längre livstid, mer rörlighet och dräkter som torka fortare efter dyken.

Förr i tiden hade i princip alla dräkterna dragkedja i ryggen. Idag finns de många fler alternativ. Bland annat dragkedjor som stängs på diagonalen fram på dräkten, från höger till vänster eller från vänster till höger. Men självklart föredrar många fortfarande att ha dragkedjan i ryggen.

De sista sex åren har jag använt en torrdräkt från Santi! Modellen heter Santi Emotion. Efter att ha använt Ursuk, Bare, Viking och watterprof så tycker jag att Santi Emotion är den bästa och mest kompletta torrdräkten. De andra dräkterna är också bra, men med Santi får du verkligen mer för pengarna. Santis torrdräkter är i en klass för sig. extremt bekväma, lätt att ta av o på sig. Det är verkligen den finaste och bästa dräkt jag har haft på mig under alla år.

Hur väljer och beställer jag min Torrdräkt?

    1. Man börjar på vår sida Divers Store Länk: Divers Store Här väljer ut den torrdräkt som passar dina önskemål bäst. Vi har grundliga beskrivningar när du klickar på respektive dräkt. Tänk på att om du vill ha en skräddasydd dräkt efter just din kropp är det en Santi dräkt som du ska välja.
    2. Sen tittar du på filmen: Hur jag mäter mig själv. Länken till filmen hittar du här: Länk divers
    3. Skriv ut formuläret och fyll i dina personliga mått.
    4. Skicka den till oss på. info@divers.se
    5. Vi kontaktar dig ang. dina mått och ditt val av Torrdräkt.

Torrdräktskurs:

Torrdräktskurs rekommenderas för dykare som inte tidigare dykt med torrdräkt. Man behöver lära sig hur man kan kompensera luftvandring samt hur man häver omfattande luftvandring till benen, något som kan leda till att du flyter upp till ytan med fötterna först.

PADI Dry suit diver ger dig de kunskaper och färdigheter du behöver behärska för att bli en säker torrdräktsdykare.

Underställ

Frågor du bör ställa dig när du ska välja ditt underställ är:

  • Hur väljer jag rätt underställ?
  • Ska jag ha en tunt underställ eller en tjockt underställ?

Vilket underställ du ska välja beror på vilken typ av torrdräkt du har.

Har du en Neopren Torrdräkt och du ska dyka på sommaren i vattentemperaturer runt 10-16 grader så rekomenderar vi ett tunt underställ. I kallare temperaturer under 10 grader rekomenderar vi ett tjockar underställ.

Har du en skaldräkt som Torrdräkt och ska dyka på sommaren i vattenteperaturer runt 10-16 grader så rekomenderar vi ett 200 gram ….. underställ. Är vattentemperaturen under 10 grader rekomenderar vi ett 400 gram….. underställ.

Olika material har olika fördelar, beroende på vilken typ av dykning du ska göra. En bra regel är att utgå ifrån vilken vattentemperatur du ska dyka i och vilken typ av Torrdräkt du har.

Vilket underställ du väljer har mycket att göra med din personliga acceptans för kyligt vatten.

Är du helt osäker så går det självklart att kontakta oss för mer hjälp. Här nedan finner du alla våra underställ från de kallaste till de varmaste så du  få någon form av upfattning om vad just DU behöver.

Ringa oss om du behöver personlig hjäl att hitta rätt underställ just för dig.

Rekommendationer: Underställ till TORRDRÄKT!

Scubapro K2 Herr och Dam underställ

Den nya K2 håller dig varm medan du dyker med din torrdräkt. Sportig och modern design. Dessa underställ finns i tre olika tjocklekar: Light, Medium och Extreme för att passa olika värmekrav.

Santi Santi FLEX190 underställ

Med den revolutionerande, patenterade slim isoleringen från Climashield® erbjuder Santi den mest innovativa vår/sommar/höst dykunderstället någonsin. Understället har stretch som ger hög rörlighet och materialet andas för ökad komforten. Det isolerande tyget på 180g/m² består av tre lager. Finns i både Herr och Dam storlekar

Santi BZ 400X underställ

Understället BZ 400X är det varmaste understället Santi har att erbjuda. Det är gjort för att dyka i temperaturer under 7°C. Det är också passande för långa, djupa dyk med deco. Isoleringen är komprimerad vilket gör att den är förhållandevis tunn trots att den är så varm. Understället har även ett skyddande ytterlager av polyamid med polyesterförstärkningar på områden som utsätts för skada. Finns i både Herr och Dam storlek

Waterproof underställ

Waterproof underställ är av mycket hög kvalitet. Waterproof har inspirerats av isbjörns päls och har producerat ett underställ som ger optimalt värmeskydd under extremt kalla förhållanden. Underställsserien har en bra stretch, vilket gör det lättare att komma in och ut ur kläderna och de är betydligt bekvämare att bära. Om du letar efter en tunnare underställ bör du titta på Body X-produkterna som tillverkas i samma men tunnare material. Beroende på typ av torrdräkt rekommenderas Body X för dykning på våren och sommaren, medan Body 2X rekommenderas för de kalla månaderna, vanligtvis hösten och vintern (OBS! Detta är våra rekomendationer. Korrekt isolering beror på torrdräkttyp, dykstil, aktivitet etc.).

Kwark Navy underställ

Med en Polartec fleece tillverkad speciellt för användning till torrdräkter i kalla vatten ger denna dräkt dig precis vad du önskar. Materialets flexibilitet är sådan att du alltid kommer att ha en tight passform men aldrig vara begränsad i dina rörelser. Det här understället är riktig exceptionellt när det gäller värme och komfort.

Kwark Navy Extreme underställ

Denna dräkt är utformad för att vara en helkroppsdräkt för att säkerställa att hela kroppen är skyddad under torrdräkten. De tvådelade underställen har varit väldigt populära under de senaste 10-15 åren, men i de kallare förhållandena är en helkroppsdräkt ett måste.

UV-Kläder/RASHGUARDEN

UV-kläder är ett tillbehör som ofta glöms bort av oss nordbor. Rashguarden som det ochså heter är framtagen för att användas närmast kroppen för att du skall slippa skavsår samt skydda från solen. Om man bara har en eller två veckor inplanerad semester så rekommenderar vi starkt att man skyddar sig mot solen och skavsår. Skavsår och solen kan lätt förstöra en eller flera semesterveckor. Den lilla investeringen som tröjan och byxan eller Streamern kostar kan ge dig en helt ny känsla av din gamla dräkt och bli ett bra solskydd. Tänk också på att det är betydligt bättre för miljön att använda en rashguard än att kleta på sig massa solskyddsprodukter som sköljs av i våra hav.

REGULATORPAKET

En regulator är en anordning som omvandlar andningsluft från ett högt gastryck till ett lägre. Inom dykningen används en regulator i två steg:

Första steget: Fäster vid dyktubsventilen. Första steget reducerar lyfttrycket i dyktuben till ett medeltryck och styr det till olika slangar. Det första steget omvandlar gasen till ett tryck som är några bar högre än det omgivande vattentrycket.

Andra steget: I änden av slangen sitter ett munstycke som du kan andas genom. Andra steget reducerar mellantrycket exakt till det tryck du behöver för att kunna andas bekvämt. Vid det andra steget som är en doseringsventil, alltså den delen man andas genom sänks trycket så att det motsvarar lite högre lufttryck än det omgivande vattentrycket.

Venturieffekten

Alla andrasteg använder venturieffekten för att öka effekten i andrasteget dvs göra den mer lättandad och leverera mer luft. Genom att rikta luftflödet genom regulatorn mot dykarens mun och därmed genom venturieffekten så ger den ett större sug på membranet, som i sin tur buktar in mer och öppnar ventilen mer. Denna effekt användas för att justera inställningarna på regulatorn vid service. På finare regulatorer så kan dykaren själv under dyket vrida och finjustera på ett litet vred för att anpassa denna justering.

Reserv regulatorn/Octopus

Alternativt andra steg/Octopus: Det här är precis som det som du andas igenom men det ger dig ett enkelt sätt att dela med dig av din luft ifall du skulle behöva hjälpa en dykkompis. Ibland är det alternativa andra steget inbyggt i inflödesventilen i din dykväst (BCD).

Lågtrycksslangar:  De här slangarna förser luft till din dykväst (och till din torrdräkt om du har en sån på dig) så att du kan blåsa upp den för att öka din lyftkraft.

Högtryckslang: Förser dinSPG (Submersible Pressure Gauge) med luft

SPG slang : Skickar luft till din SPG eller manometer, så att du alltid vet hur mycket luft du har kvar i din dykflaska.

Dykregulatorer hittar du här: Dykregulator

Balanserad eller obalanserad

En regulator kan vara balanserad eller obalanserad. Detta innebär att om den är byggd så att den ständigt levererar samma mängd luft eller gas oavsett trycket i flaskan eller vilket djup du dyker på så är den balanserad, medan en obalanserad är en enklare och oftast billigare form av regulator och levererar mindre luft/gas när trycket i flaskan sjunker.

Reserv regulatorn eller octopus som den även kallas har en gul slang och är oftast obalanserad. Detta är en enklare och billigare regulator som användas endast i nödfall. Det är viktigt att som Dykare ha bra kvalité på sin reserv regg/Octopus. Vi rekomendera en Scubapro R195 för detta.

DIN eller YOKE kopplingsanslutning

Ett förstasteg ansluts till flaskans kran genom en DIN- eller yoke-koppling. DIN-kopplingen finns dessutom i två versioner, en för 200 bar och en för 300 bar. Yoke-kopplingen finns endast för 200 bar

Den Bästa Regulatorn! En finare och dyrare dykregulator är lättare att andas genom.

När man ska köpa sin egen regulator ska man satsa på den lite dyrare varianten. Den har en betydligt högre kvalitet och är betydligt lättare att andas genom. Att din regulator är lätt att andas genom är viktigt eftersom du då förbrukar mindre energi vilket i sin tur leder till att du använder mindre luft. På så vis ökar du din bottentid vid varje dyk och du kan njuta lite längre av undervattensvälden. Dessa Regulatorerna är också de mest slitstarka och framför allt oftast gjorde av lättare material och är balanserade i både första och andra steget.

När det gäller regulator ska man tänka på kvalitén. Begagnade regulatorer kan vara väldigt dyrt att lämna på service speciellt om dom inte har tagits om hand på rätt sätt tidigare eller legat väldigt länge utan att den varit inlämnad på service. Här finns det tips på ett par regulatorer som är riktig bra men inte allt för dyra.

Vi rekommendera Scubapro´s regulatorer för att dom är extremt lätta att andas genom och de har 2 års serviceintervall vilket gör att de är billigare i driftskostnader jämfört med andra likvärdiga regulatorer. Lite dyrare i inköp men billigare under hela dess livslängd.

Klicka på länken här för mer information:

Scubapro G260 | Scubapro S600 | Scubapro S620 ti | Scubapro C370

Dykflaska(Gasförråd)

Dykflaskan är ditt luftförråd och är den mängd andningsluft som du har med dig som dykare under ett dyk. Luften (Gasen) kan förvaras i en eller flera dykflaskor som i sin tur kan ha olika volymer. De vanligaste flaskor för nybörjare är lång 12 Liters 232 bar, eller kort 12 Liters 232 bar, 15 Liters 232 bar, 10 Liters 300 bar, och 8 Liters 300 bar. Storleken på ditt gasfårråd eller dykflaska väljer du efter din personliga luftförbrukning.

Andningsgasen är vanligtvis luft, men det finns även Syre/kväve blandning med något högre syreinnehåll än vanlig luft som kallas Nitrox. För att få dyka med Nitrox behöver du en speciell utbildning. Nitrox är att rekommendera både av säkerhetsskäl och för bättre komfort. Mer om denna utbildning hittar du här PADI Nitrox utbildning på Divers.se.

Andra tekniska gas blandningar

Det finns andra gasblandningar av syre, kväve och helium. Denna blandning som innehåller alla tre gaserna kallas trimix. En blandning av syre och helium kallas för heliox.

Besiktning av din dykflaska

En viktig säkerhetsregel är att veta att din dykflaska ska besiktigas var 5 år och enligt lag visuellt inspekteras varje år av en dyktekniker. Vi kan utföra dessa inspektioner åt dig, det är bara att kontakta oss så löser vi det.

DYKVÄST (BCD) / Vinge

Skillnaden mellan en BCD-väst/jackväst och en vinge är att vingen har flytkroppen på ryggen för att frigöra plats på bröstet och magen till annan utrustning som behövs vid viss vrakdykning eller dyk i öppna vatten.

BCD eller Jackvästen

BCD eller Dykvästen har sin flytkraft runt hela överkroppen vilket gör att du får en behaglig ställning såväl under dyket som vid ytan vid avslutat dyk. Båda varianterna har sina för och nackdelar som måste vägas in på vilken typ av utrustning den skall användas tillsammans med och vilken typ av dykning du skall göra. Rådgör med oss om Du är osäker!

Dykväst

Också kallad BCD (Buoyancy Control Device) eller BC (Buoyancy Compensator), är en viktig del av din dykutrustning. En Dykväst (BCD) används för att avväga dykaren i vattnet. Västen har en inbyggd luftblåsa som expanderar när luft släpps in och ger dykaren ökadflytkraft. Dykaren stiger på så vis uppåt. När luft släpps ut minskar blåsans volym och dykaren sjunker. Västen används även för att bära dykflaskan.

Det finns även västar som har en liten (0,35 – 0,4 liter) västflaska för oberoende fyllning av västen, och möjlighet till nödandning i fall man får luftstopp på det ordinarie luftsystemet.

Man kan tömma västen genom en eller flera dumpventiler, eller med hjälp av en lågtrycksinflator. När dykare befinner sig i ytläge brukar dykvästen i regel vara helt uppblåst för att dykaren ska kunna flyta, vila, simma eller hjälpa andra.

BCD/dykvästen är den klart vanligaste modellen idag. Den liknar en ärmlös jacka och håller dykflaskan på plats. Den andra modellen heter Vinge  och används främst av tecdykare som dyker med dubbelflaskor. Den finns i modeller med olika storlek för dubbelflaskor eller enkelflaska.

INFLATORSLANG

Slangen sitter på dykvästen och med den släpper man ut luft. Då man gör det skall slangen vara i det översta läget i förhållande till västen/dykaren. Därför måste slangen vara fri och lättåtkomlig under hela dyket. På inflatorslangen finns en knapp för inblåsning och en för att släppa ut luft. Man kan även blåsa in luft manuellt i slangen om automatiken inte skulle fungera, eller om luften skulle vara slut. På en del inflatorslangar kan man dra i slangen för att släppa ut luft. Några har ett munstycke som liknar ett andningsmunstycke. Då kan man lättare fylla på luft i västen och använda denna till några extra andetag i en nödfallssituation.

DUMPVENTIL

Det är bra att ha sådana ventiler för att dykkamraten eller du själv lätt ska komma åt och dumpa luft i dykvästen om man t.e.x får en okontrollerad uppstigning av någon anledning. De flesta nyare modeller av dykvästar har sådana ventiler som vanligtvis sitter i höfthöjd längs sidorna. Där är de lättåtkomliga både framifrån och bakifrån.

En bra dykväst skall uppfylla följande:

  • Innehålla tillräckligt med luft för att få tillräcklig flytkraft.
  • Möjlighet till manuell uppblåsning.
  • Vara försedd med lågtrycksinflator med slang med stor diameter.
  • Ha en övertrycksventil som förhindrar att västen spricker om trycket blir för stort.
  • Den skall vara bekväm och vara strömlinjeformad.
  • Den ska kunna justeras efter storlek på dykaren.

Övriga finesser hos en dykväst kan vara följande:

  • Förvaringsficka
  • Fästen för slangar och dykkniv
  • Ringar för att hänga utrustning i
  • Integrerat viktsystem

DATOR eller Dykdator        

Vilken dykdator skall jag välja?

Moderna dykdatorer håller dig hela tiden uppdaterad om hur lång tid du har kvar att vara under vatten utifrån det djup du befinner dig på för tillfället. Det viktiga är att dykdatorn ger dig möjlighet att vara under vatten med större säkerhet.

Dykdator eller dykklocka behövs för att man inte skall överskrida den bestämda dyktiden man uppgett till dykledare eller annan ytpersonal (ex. räddningsdykare). Om man skulle missa tiden så måste man göra ett obligatoriskt säkerhetsstopp. Hur länge det skall vara beror på hur för länge under vattnet man varit, och hur mycket luft man har kvar.

Med dykdatorn kan man också pejla in hur länge man kan dyka för att hinna tillbaka till uppstigningsplatsen innan luften tar slut. Skall man göra flera dyk samma dag behöver man också veta hur långa dina tidigare dyk varit under dagen. Dykuppstigningstid räknas från det att dyket avbryts och direktuppstigning påbörjas.

Dykdatorn talar om för dig vilken ytintervall som krävs, det vill säga hur lång tid man skall vara på ytan innan man kan göra nästa dyk. Annars är risken att man inte har koll på mängden kväve som bildats i blodet.

När du köper en dykdator behöver du först och främst ta ställning till om du nu eller i framtiden kommer att vilja dyka med nitrox (syreberikad luft). Om du tror att du kommer att dyka med nitrox bör du överväga att köpa en dykdator som mäter dyk med nitroxanvändning. Detta kommer du att tjäna på i längden.

Kom ihåg att klockor/datorer som kan beräkna nitrox också kan beräkna dyk med vanlig luft. Men dukan bara dyka med nitrox om du först har fullföljt en nitrox dykkurs.

Har du problem att välja bland alla dykdatorer och instrument som finns tillgängliga på marknaden idag? Det är fullt förståeligt. Det finns ett enormt utbud av utrustning från olika tillverkare. Det är inte lätt att veta vad som är det bästa valet för dig!

Låt oss på DIVERS STORE hjälpa dig. Berätta vad du vill ha, vilka dina förväntningar är och vad du vill åstadkomma. Utifrån dina förutsättningar och behov kan vi sedan hjälpa dig att hitta den djupmätare, kompass eller dykdator som passar bäst för just dina behov.

Vad mer kan man önska sig? I vårt lager har vi också ett stort antal dykrelaterade accessoarer som du förmodligen inte ens visste fanns!

Om du är nyfiken på de tekniska hjälpmedel som finns för dykning så kan du ta en titt på DIVERS hemsida. Här finns ett stort utbud och vi hjälper gärna dig att hitta det du söker.

Lev och andas dykning med oss på DIVERS.se !

KOMPASS

Precis som på land används kompassen under vattnet för att navigera. Kompassen är viktig eftersom man lätt tappar orienteringsförmågan under vattnet. Om man navigerar med hjälp av strömmar, så kan dessa ändras på olika djup och temperaturer. Därför är kompassen mer tillförlitlig. Är den inbyggd i dykkonsollen så kan den lätt hänga sig och det måste man ha koll på. Navigera man med en kompass då slippar du dessutom långa ytvattens simningar tillbaka till tex dykbåten.

Hur man använder en undervattenskompass?

  1. Att använda en undervattenskompass är annorlunda än att använda en kompass på land. Även om du vet hur man använder en kompass så måste du fortfarande lära dig att använda en undervattenskompass.
  2. Hitta en kompass som passar dina behov. Det finns många undervattens kompasser men du måste hitta en som är lätt att förstå. Helst ska det vara någon som är lätt att läsa och som har stora pilar och siffror.
  3. Öva med din kompass på land innan du använder den under vattnet. Du behöver också träna på att hålla kompassen i rätt nivå.
  4. Kontrollera att din dykutrustning inte har något järn, detta kan påverka din kompass. Du kan kontrollera varje bit genom att hålla upp den till kompassen och se om något händer. Om den gör det måste du se till att denna utrustning är långt borta från kompassen när du tar ut en riktning.
  5. Lär dig förstå delarna av en kompass. Det finns ett flytande kort med en pil som pekar norrut. Det finns gradtal från 0 till 360 grader och kompassen är fyllda med vätska, de har ett styrstreck och en roterande bezel .
  6. Ta ut en kurs med din kropp med hjälp av styrstrecket. Flytta på ramen så att pilen markerar riktning dit nålen pekar.
  7. Kontrollera din kompass ofta när du simma så du är säker på att du håller rätt kurs. För att återgå till ditt ursprungliga läge vrid kroppen tills kompassen visar att du går i motsatt riktning.

Här hittar du kompass: Kompass

MANOMETER

En manometer används för att mäta det kvarvarande trycket i flaskan. Genom att mäta trycket ser man dels hur mycket luft som det är från början i din dykflaska. Med hjälp av Manometern håller du sedan koll på hur mycket luft du förbrukat under ditt dyk och när det är dags att avsluta dyket vilket är en viktig del vid din dykning. Kolla in vårt stora sortiment av instrumenten. Köp din dykutrustning online på DIVERS STORE

DYKLAMPA /Dykbelysning

Dyklampor som lyser upp ditt dyk!

Dyklampan är en viktig del i utrustningen i synnerhet när man dyker i våra nordiska vatten. Även på dagen är det bra att ha en dyklampa på sig. Sikten kan försvinna snabbt då också. Klippskrevor kan vara nästan lika mörka på dagen som på kvällen.

Dyker man på natten skall man minst ha en extra dyklampa med sig, även om dykkompisen också har en lampa.

Eftersom vattnet fungerar som ett filter, filtreras färgerna snabbt bort med ökat dykdjup. Redan på 10 m djup är nästan alla de varma färgerna helt borta. Ljuset från din lampa hjälper dig att få tillbaka färgerna. På 10 meters djup börjar våra vatten bli mörka och på 30 meter under molniga dagar finns det inte mycket ljus kvar. Därför är det nödvändigt att använda en bra lampa.

Dykbelysning delas in i två olika kategorier. Den ena är primärlampa vilken är din huvudlampa. Primärlampans uppgift är att förse dig med det bästa ljuset.

Den andra kategorin kallas för backup lampa. Dessa lamporna är mindre och är tänkta som en reservlampa om din primära skulle slockna. Det finns många olika sorters dyklampor och valet av rätt lampa är därför inte enkelt. Vi hjälper dig att välja rätt lampa!

Här kan du hitta din bästa dykbelysning i våra sortiment. Dyklampor

BLYVIKTER/ dykvikter

Blyvikter motverkar den naturliga flytkraften en person och dykutrustningen har så att man kan stanna under vatten utan att varken sjunka eller flyta.

Viktsystem

Viktsystem är en annan benämning på blyvikter. Viktsystem är benämning på ett system för att hantera dykarens vikter för avvägning i vattnet. Den enklaste formen är ett viktbälte med blytackor som kan dumpas genom att man öppnar ett enkelt spänne om man skulle behöva.

Vanliga blybälten och blyvikter har fått ett oförtjänt dåligt rykte i förhållande till dyrare och mycket mer avancerade lösningar. Vad vi gillar med de vanliga blyvikterna är att de är enkla, robusta och billiga.

Blyvikterna är försedda med två spår för att på ett enkelt sätt kunna träs på ditt viktbälte. Vikterna är även tillräckligt små för att enkelt få plats i intrigerade viktsystem i västar och viktfickor.

Viktsystem finns i många olika former exempelvis mjuka viktbälten, bälten med hängslen för att avlasta höften ovan ytan, integrerade viktfickor i en BCD, kombination av dumpningsbara vikter och trimvikter för att justera viktfördelningen, och i teknisk dykning vikter som fäst på flaskor eller ryggplatta, mm.

Vikterna är fästa i bältet så att man snabbt kan släppa dem i en nödsituation en så kallad ”höger hand release” och därigenom få man bättre flytförmåga. Vikterna sitter placerade antingen på ett bälte, i fickor på dykarvästen eller i viktfikor på luftflaskorna. Har man en tjockare dykdräkt för kallare vatten kan tyngre vikter behövas, såvida inte den övriga utrustningen också väger mer. En torrdräkt kräver i regel mer bly än en våtdräkt.

Hur mycket bly/dykvikter behöver jag?

  1. Din kroppsvikt och din kroppsmassa (vikt/längd) avgör valet av vikter.
  2. Vattnet: Havsvatten (saltvatten) ger dig större flytkraft, du behöver därför mer vikter i saltvatten än i sötvatten.
  3. Din våtdräkt: Beroende på tjockleken på din dräkt (neoprenets tjocklek) flyter du bättre eller sämre.
  4. Om du dyker med flaskor spelar deras tyngd in på valet av vikter: Ju mer luft du förbrukar, desto lättare blir din flaska, vilket resulterar i att du flyter uppåt.

 Avvägnings kontroll 

Att kontrollera avvägningen i ytan är en obligatorisk övning som du lär dig på varje grundkurs. Tyvärr glömmer många bort den efteråt. Du bör kontrollera och göra en avvägning varje gång du ändrar på utrustningen. Speciellt viktig när du använder ny dräkt eller en annan dykflaska än du använt tidigare.

Så här gör du en avvägningskontroll:

Lägg dig i ytan på ett ställe där du inte bottnar. Det är lämpligt att vara i närheten av en båt eller en badbrygga. Med all utrustning på plats släpper du ut all luft ur västen. Sedan  justerar du mängden bly tills du ligger med vattenytan i ögonhöjd när du har fyllda lungor. Din dykkompis kan hjälpa till med att hantera lösa vikter. Du ska ha precis så mycket bly att du nätt och jämnt sjunker när du andas ut helt.
Kontrollen är bäst att genomföra i slutet av ett dyk. Då är ju flaskan två till tre kilo lättare i vattnet beroende på hur mycket luft du har förbrukat. Alltså kan du sedan vara säker på att kunna hänga kvar på säkerhetsstopp med bara 30 bar kvar i flaskan.

För att blir bättre på avvägnig är det rekommenderat att gå en avvägninskurs. PADI Peak preformanse bojancy

Här har du länken till kursen: PADI Peak preformanse bojancy (Avvägningskurs)

Kolla in vårt stora sortiment av bly, dykvikter och viktsystem för olika typer av dykning. Viktsystem

KNIV eller skärverktyg

Det är bättre att ha en dykkniv och inte behöva använda den än att inte ha en dykkniv och behöva använda den. Så säger ordspråket och det finns en hel del sanning i det. Dykkniven är ett oumbärligt verktyg för seriösa dykare och en säkerhet och trygghet att bära med sig under dyket. En dykkniv behövs främst för risken att fastna i nät, ankarlinor eller dylikt. Dykkniven är en utrustning som nästan aldrig behövs, men som bör finnas med. Dykkniven bör ha sågtänder och den placeras säkrast på dykarens ben. Då är den lätt att komma åt om det skulle uppstå en situvation där du bhöver den. Dykknivar finns i olika stilar och storlekar, både långa och korta blad av slitstarka, korrosionsbeständiga metaller och med ett urval av skäreggar för att hantera olika situationer. Den enda frågan är, vilken dykkniv är bäst för dig? Vi hjälper dig gärna med att hitta den optimala dykkniven för dig. Kontakta oss på DIVERS.se

VISSELPIPA / signalanordning

En visselpipa eller blåssignalanordning som tex. en Diver allert plus bör sitta lättåtkomlig och endast användas i nödfall. Du kan använda den när du har svårt att komma i kontakt med övriga dykare eller dykbåten när tex. övriga nödsignaler och handsignaler inte har hjälpt. Diver allert plus kan även höras under vattenytan vilket gör det enklare att komma i kontakt med dina dykkamrater om du skulle få problem. Fördelen med en Dive allert plus är att den kopplas på din lågtryksinflatorslang som sitter mellan din iflatorslang och din dykväst inflator där den är lättåtkomligt. Under vatten kan du också använda en Tankbanger för att komma i kontakt med dina dykkamrater. Olika former av undervattens komunikation som tex Diver allert plus, tankbanger eller visselpipor och andra signal anordningar kan du hitta på DIVERS STORE.

DYKFLAGGA/Dykboj

I Sverige används signalflagga A. Den är blå och vit och den skiljer sig från den internationella dykflaggan som är röd och vit. Båda kan du se på bilderna. Dykflaggan skall vara med om man dyker i privat sällskap. Om du dyker med en organiserad dykfirma ansvarar de för att ha med en dykflagga. Dykflaggan varnar båtar för att inte gå inom dykområdet, men det gäller även att dykarna ser till att hålla sig inom dykområdet så att de inte sticker upp huvudet utanför området. Det är ovanligt att dykare skadas av “främmande” båtar.

Allmänna rekommendationer:

Man rekommendera att hålla sig inom 30 meter från dykbåten där dykflaggan är placerad.

Dyker du med en dykboj är rekommendationen att hålla sig inom 15 meter från dykbojen

YTMARKERINGSBOJ (SMB)

En SMB eller Surface Marker Bouy = Ytmarkeringsboj. Används för att personer ovan vattenytan skall kunna se var dykaren befinner sig

Med tanke på att de flesta olyckor och tillbud sker på och nära ytan, kan det vara en god idé att skjuta upp en SMB från alla dyk i öppet vatten för att informera ytan om att du håller på att göra en uppstigning till ytan.

SMB kurs: Kursen lär dig massor med tricks för att hantera din SMB på rätt sätt. Många dykorganisatörer kräver numera att du ska skjuta upp din SMB vid dykets slut. Om du planerar att åka utomlands rekomenderar vi starkt att du skaffa din egna SMB och lär dig att använda den på rätt sätt. Alla dykare borde ha sin egen SMB.

Med en Divers instruktörer får du under två dyk träna på olika tekniker för att lära dig hantera din SMB.

Skriv upp dig på kursen idag:

Om du vill hitta en bra SMB kan du titta här: SMB

REEF HOOK

Varför ska man använda en Reef hook (revkrok)?

En Reef hook/revkrok behövs på dykplatser som har starka strömmar. Då är revkroken det bästa och enda sättet att hålla sig kvar och inte driva med i de starka strömmarna. På vissa dykplatser kommer du att uppleva mycket starka strömmar. Det enda sättet att hålla sig kvar på dessa platser när strömmarna är starka är med hjälp av en revkrok.

Tre anledningar till att använda en Reef hook (Revkrok)

1. Använd en Reef hook (revkrok) för din egen säkerhet

När du dyker i starka strömmar som du inte har någon chans att kämpa emot då egen hand är en Reef hook (Revkrok) precis det du behöver för att att ditt dyk ska bli så säkert som möjligt. Om du skulle försöka upprätthålla din position utan en revkrok i dessa strömmar skulle du förbruka din andningsluft (lyftförråd) på nolltid. Du skulle bli helt utmattad. En revkrok gör att du kan koppla av, blåsa upp din BCD lite och sedan bara flyga som en drake i motströmmen och bara njuta av allt omkring dig utan att slösa på din energi. Det är ett utmärkt sätt att spara på ditt luftförråd.

 2. Förbrukar mindre luft och ökar botten tiden

När du slappnar av använder du mindre luft och du gör färre bubblor i vattnet. Bubblor tenderar att skrämma bort de flesta marina varelserna. Gör du färre bubblor i vattnet kommer du att få se fler varelser, särskilt hajar som ofta följer strömmarna. Genom att haka fast dig med en Reef hook nära kanten av ett rev och producera färre bubblor, vilar du lugnt och med en liten rörelse placerar du dig på bästa sätt på bästa platsen för nära möten med tex hajar och Djävulsrockor (Manta Rays) Använder du en Reef Hook möjliggör det även att kunna ta bilder med din kamera som du annars inte skulle kunna göra. En stabil position där hajar simmar kommer att ge utmärkta möjligheter att ta stabila och snygga bilder av dessa graciösa havsdjur.

3. Skydda korallrevet

När du satt fast din Reef hook (Revkrok)och lagt lite luft i din dykväst (BCD)så lyfts du upp och ut ur revet och därmed förhindrar du eventuella skador på bräckliga koraller. Genom att minska kontakten med revet kommer du också att minimera eventuella skador på din utrustning och dig själv.

Dykväska

En dykväska är en väska anpassad för att ha dykutrustning i. Det finns många olika storlekar för olika användningsområden. Det finns stora ryggsäckar som rymmer en komplett dykutrustning men det finns även mindre väskor som inte rymmer hela dykutrustningen. Allt från små dykväskor upp till fullstora resväskor. Det finns även modeller som har inbyggda hjul och handtag.Dom största modellerna fungerar perfekt som resväska. Det finns väskor man enkelt kan göra om till en ryggsäck. Vi kan även erbjuda lite mindre väskor till din lite mer ömtåliga utrustning som tex regulatorväska eller en väska till din dykdator. TECH BAG/INSTRUMENT BAG är en vaddera väska med mjuka sidor speciellt utformade för att skydda, transportera och lagra regulatorer, dykdatorer och andra ömtåliga föremål. En rejäl dykväska tillverkad i nylon eller polyester med en rejälare undersida är att föredra eftersom den skyddar bil och bostad mot vatten. Vi kan även erbjuda dig vattentäta väskor vilket är bra när man vill packa med sig torra kläder att ta på efter sitt dyk. Dessa kallas för Drybag och finns i olika storlekar.

Här kan du titta på våra dykväsksortiment på DIVERS STORE.

PARLINA

Parlinan är en lina med flytegenskaper men flöte och öglor i båda ändarna. Den rekommenderade och vanligaste längden är 3 meter för en parlina. Det finns olika rekommendationer gällande parlina, men enligt PADI bör man använda en parlina när sikten är under 10m under vatten. Annars kan man lätt tappa bort sin dykkamrat trots att avståndet kanske bara var någon eller några meter. Linan ser till att dykparet aldrig är längre ifrån varandra än att den andre kan vara behjälplig så fort det behövs. Om man dyker med en ivrig och snabb dykare så måste tempot anpassas till den dykaren med lägre dykfart för att inte komma bort i från varandra. Visst kan man trassla in sig lite ibland, men det är inte så farligt. Det är även en trygghet för säkerhetspersonalen på ytan att vet att dykparen hela tiden håller ihop med linan.

 För och mot Dyklina

Uppfattningen om nyttan med parlina är mycket skilda. Förespråkarna hävdar att man slipper lägga samma möda på att hålla reda på dykkamraten och att det är omöjligt att bli separerade. Motståndarna hävdar att den är i vägen, ökar risken för intrassling, skapar falsk trygghet och är en risk för att den ena dykaren vid ofrivillig uppflytning kan riskera att dra med sig sin dykkamrat upp (med risker för dekompressionssjuka, mm). Olika organisationer har olika syn på om parlina skall användas eller ej. CMAS utbildar normalt dykare med parlina och förespråkar dess användning i sin Dykpraxis, PADI och NAUI utbildar normalt dykare utan att använda parlina.

Allmänna rekommendationer

Parlinan skall inte fästas så att den inte kan lossas om situationen kräver det, exempelvis om den ena dykaren får ofrivillig uppflytning. Rekommendationen är därför att den är fäst runt handleden med en gummisnodd eller att handen träs genom en stor fast ögla (ej strypsnara) och att man håller i linan hela tiden.
Linan längd bör ej överstiga 3 m för att inte bli ohanterlig, och görs förslagsvis av mjuk polyester ull med dimensionen 3-5 mm.
För att förhindra att linan fastnar i föremål på botten så bör den vara försedd med en flytkropp som håller upp den när den är slak. Som flytkropp används ofta nätflöten.

En parlina kan också i vissa fall öka risken för problem, exempelvis när risk för intrassling föreligger. Då bör man överväga att dyka utan lina.

Det förekommer en debatt mellan de olika utbildningssystemen inom dykningen om parlinans vara eller icke vara.

Det negativa med en parlina är risken att vid en okontrollerad uppstigning, en så kallad korkning, dras även parkamraten med och därmed riskerar båda dykarna tryckfallssjuka, även känt som dykarsjuka.

källor

https://www.dykarna.nu/lexicon/parlina_40.html

https://www.dykarna.nu/lexicon/viktsystem_1176.html

Wikipedia (https://sv.wikipedia.org/wiki/Dykutrustning)

https://sv.wikipedia.org/wiki/Dykv%C3%A4st

DYKUTRUSTNING

Varukorg0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0